چه ویتامینی را کی مصرف کنیم؟
ویتامینها ترکیبات آلی ضروری هستند که بدن انسان به مقدار کم برای عملکردهای مختلف به آنها نیاز دارد. بدن ما قادر به تولید برخی از ویتامینها است، اما برخی دیگر باید از طریق رژیم غذایی یا مکملها دریافت شوند. ویتامینها نقشهای حیاتی در بدن ایفا میکنند، ویتامینها مانند C و A به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونتها کمک میکنند. ویتامین D برای جذب کلسیم و فسفر ضروری است که برای سلامت استخوانها و دندانها حیاتی هستند.
ویتامینها مانند B کمپلکس برای ترمیم سلولها و بافتها و همچنین تولید گلبولهای قرمز خون ضروری هستند. ویتامینها نقش مهمی در تنظیم متابولیسم بدن، از جمله تبدیل غذا به انرژی دارند. ویتامینها مانند A و C برای حفظ سلامت پوست، مو و چشم ضروری هستند. کمبود ویتامین میتواند منجر به مشکلات سلامتی مختلفی شود.
به عنوان مثال، کمبود ویتامین C میتواند منجر به اسکوربوت شود، در حالی که کمبود ویتامین D میتواند منجر به راشیتیسم شود. مصرف کافی ویتامینها میتواند به پیشگیری از بیماریهای مختلف مانند بیماریهای قلبی، سکته مغزی، برخی انواع سرطان و پوکی استخوان کمک کند. ویتامینها برای حفظ سلامت کلی و تندرستی ضروری هستند. برخی از ویتامینها مانند B کمپلکس میتوانند به بهبود عملکرد ورزشی کمک کنند. در این مقاله قصد داریم منابع و زمان مصرف ویتامین ها را بررسی کنیم. با مجله اینترنتی لاجورد همراه باشید.
منابع ویتامینها
- میوهها و سبزیجات: بهترین منبع ویتامینها، میوهها و سبزیجات هستند. سعی کنید در روز حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات مختلف مصرف کنید.
- غلات کامل: غلات کامل مانند نان گندم کامل، برنج قهوهای و جو دوسر نیز منبع خوبی از ویتامینها هستند.
- محصولات لبنی: محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر نیز منبع خوبی از برخی ویتامینها مانند ویتامین D و کلسیم هستند.
- گوشت، مرغ و ماهی: گوشت، مرغ و ماهی نیز منبع خوبی از برخی ویتامینها مانند ویتامین B12 و آهن هستند.
- تخم مرغ: تخم مرغ منبع خوبی از ویتامینهای مختلف از جمله ویتامین A، D و E است.
- حبوبات: حبوبات مانند لوبیا، عدس و نخود نیز منبع خوبی از برخی ویتامینها مانند B کمپلکس و آهن هستند.
- آجیل و دانهها: آجیل و دانهها منبع خوبی از برخی ویتامینها مانند E و B کمپلکس هستند.
در صورت عدم دریافت کافی ویتامینها از طریق رژیم غذایی، ممکن است نیاز به مصرف مکملهای ویتامین داشته باشید. با این حال، قبل از مصرف هر گونه مکمل با پزشک خود مشورت کنید. نیاز به ویتامینها در افراد مختلف متفاوت است. به عنوان مثال، زنان باردار یا شیرده به ویتامینهای بیشتری نسبت به سایر افراد نیاز دارند.
برخی از بیماریها میتوانند بر جذب ویتامینها تأثیر بگذارند. اگر بیماری خاصی دارید، با پزشک خود در مورد نیاز به ویتامینها صحبت کنید. مصرف بیش از حد ویتامینها میتواند مضر باشد. همیشه قبل از مصرف هر گونه مکمل با پزشک خود مشورت کنید. با مصرف یک رژیم غذایی سالم و متعادل و در صورت نیاز به مصرف مکملهای ویتامین، میتوانید مطمئن شوید که بدن شما ویتامینهای مورد نیاز برای حفظ سلامتی و تندرستی را دریافت میکند.
چه ویتامینی را کی مصرف کنیم؟
بهترین زمان مصرف ویتامین ها به نوع ویتامین و نحوه جذب آنها توسط بدن بستگی دارد. ویتامین های محلول در چربی به طور کلی باید همراه با غذا مصرف شوند زیرا چربی ها به جذب آنها کمک می کنند. این ویتامین ها عبارتند از: ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E، ویتامین K.
ویتامین های محلول در آب می توان با معده خالی مصرف کرد زیرا بدن آنها را به خوبی بدون غذا جذب می کند. این ویتامین ها عبارتند از: ویتامین C، ویتامین های گروه B.
ویتامین های مولتی ویتامین را می توان صبح با صبحانه مصرف کرد. ویتامین D را می توان صبح با صبحانه یا بعد از ظهر با یک میان وعده چرب مصرف کرد. ویتامین C را می توان صبح با صبحانه یا با سایر وعده های غذایی در طول روز مصرف کرد. ویتامین های گروه B را می توان صبح با صبحانه یا در طول روز با غذا مصرف کرد. آهن را می توان با معده خالی با آب پرتقال یا سایر نوشیدنی های حاوی ویتامین C مصرف کرد تا جذب آن افزایش یابد. کلسیم را می توان با غذا یا قبل از خواب مصرف کرد. مهم است که همیشه قبل از مصرف هر گونه مکمل جدید با پزشک خود مشورت کنید، زیرا آنها می توانند با داروهای دیگر تداخل داشته باشند یا برای شما بی خطر نباشند.
- ویتامین های محلول در چربی (A، D، E، K) همراه با غذا
- ویتامین های محلول در آب (C، B) با معده خالی یا همراه غذا
- مولتی ویتامین با صبحانه
- ویتامین D صبح با صبحانه یا بعد از ظهر با یک میان وعده چرب
- ویتامین C صبح با صبحانه یا با سایر وعده های غذایی در طول روز
- ویتامین های گروه Bصبح با صبحانه یا در طول روز با غذا
- آهن با معده خالی با آب پرتقال یا سایر نوشیدنی های حاوی ویتامین C
- کلسیم با غذا یا قبل از خواب
اگر می خواهید با ویتامین ب 17 آشنا شوید مقاله موجود در سایت لاجورد را مطالعه کنید.
با چه غذایی ویتامین مصرف کنیم؟
ویتامین A: این ویتامین در غذاهای حیوانی مانند جگر، گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات و همچنین در سبزیجات و میوههای نارنجی و زرد مانند هویج، سیبزمینی شیرین، فلفل دلمه ای، طالبی و کدو حلوایی یافت میشود. برای جذب بهتر ویتامین A، آن را همراه با چربی مصرف کنید. به عنوان مثال، میتوانید هویج را با روغن زیتون بخورید یا تخم مرغ را با آووکادو میل کنید.
ویتامین D: این ویتامین در غذاهای کمی یافت میشود، اما بدن میتواند آن را از نور خورشید نیز تولید کند. منابع غذایی ویتامین D عبارتند از ماهیهای چرب مانند سالمون، تن و شاه ماهی، زرده تخم مرغ، جگر گاو و قارچ. برای افزایش جذب ویتامین D، این غذاها را همراه با منبع چربی مصرف کنید.
ویتامین E: این ویتامین در روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان و روغن بادام، آجیل، دانهها و سبزیجات برگدار مانند اسفناج و کلم پیچ یافت میشود. برای جذب بهتر ویتامین E، آن را همراه با غذاهایی که حاوی چربی سالم هستند مصرف کنید.
ویتامین K: این ویتامین در سبزیجات برگدار مانند کلم پیچ، اسفناج، کلم بروکلی و برگهای کلم، و همچنین در برخی از میوهها مانند کیوی و انگور یافت میشود. برای افزایش جذب ویتامین K، آن را همراه با منبع چربی مصرف کنید.
ویتامین C: این ویتامین در مرکبات مانند پرتقال، گریپ فروت و لیمو، همچنین در کیوی، توت فرنگی، فلفل دلمه ای و گوجه فرنگی یافت میشود. ویتامین C به حرارت حساس است، بنابراین بهتر است میوهها و سبزیجات حاوی این ویتامین را به صورت خام یا کم پخته مصرف کنید.
ویتامینهای گروه B: این ویتامینها در طیف گستردهای از غذاها از جمله گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لبنیات، حبوبات، آجیل، دانهها و سبزیجات برگدار یافت میشوند. برای اطمینان از دریافت کافی ویتامینهای گروه B، یک رژیم غذایی متنوع داشته باشید.
به طور کلی، بهترین راه برای دریافت ویتامینها، مصرف یک رژیم غذایی متنوع و متعادل است که شامل انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، آجیل و دانهها باشد. در صورت نیاز، میتوانید از مکملهای ویتامین نیز استفاده کنید، اما قبل از مصرف هر گونه مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
برای حفظ ویتامینها، غذاها را به روشی ملایم بپزید، مانند بخارپز کردن یا آب پز کردن. از پخت و پز طولانی مدت غذاها خودداری کنید. غذاها را بلافاصله بعد از پخت و پز مصرف کنید. میوه ها و سبزیجات را با پوست میل کنید، زیرا بسیاری از ویتامین ها در پوست آنها یافت می شوند. از غذاهای فرآوری شده و فست فود خودداری کنید. با رعایت این نکات میتوانید مطمئن شوید که تمام ویتامینهای مورد نیاز بدنتان را از طریق رژیم غذایی خود دریافت میکنید.